Fra Riyadh til Dubai på én opladning: Mercedes-Benz VISION EQXX slår sin egen rekord – igen

Tekst og billeder: Mercedes-Benz

Den banebrydende konceptbil fra Mercedes-Benz har igen sat nye standarder for ekstremt lavt forbrug på virkelighedens veje. På turen fra Riyadh til Dubai endte forbruget på 7,4 kWh/100 km.

Allerede i april 2022 lykkedes det ingeniørerne fra Mercedes-Benz at tilbagelægge en tur på 1.008 kilometer i EQXX med et snitforbrug på 8,7 kWh/100 kilometer. Dengang strakte ruten sig fra Stuttgart til Cassis i Frankrig.

Senere samme år blev rekorden slået fra Stuttgart til Silverstone i England, hvor forbruget kom ned på 8,3 kWh/100. Her blev rekorden fejret med 11 laps rundt på den legendariske racerbane – udelukkende ved brug af den resterende strøm fra batteriet.

Men det var dengang, for nu er det lykkedes at reducere det i forvejen sparsomme forbrug yderligere. På det tredje rekordforsøg strakte ruten sig over 1010 kilometer gennem den arabiske ørken, og til trods for høj varme og varierende trafikforhold endte det gennemsnitlige forbrug på bare 7,4 kWh/100 kilometer – eller hvad der svarer til mere end 110 km/l i en benzinbil.

Banner

Mere end 14 timer undervejs

Turen begyndte klokken 04.15 om morgenen i den saudiarabiske hovedstad og sluttede 14 timer og 42 minutter senere i Dubai klokken 19.57. Fraregner man de knap to timer, som bilen holdt stille undervejs, landede gennemsnitshastigheden på 79,4 km/t, hvilket fint matcher virkelighedens forhold. Og selvom bilen på det tidspunkt havde været mere end et halvt døgn undervejs, viste batterimåleren stadig 309 kilometer resterende rækkevidde ved målstregen.

Intelligent klimaanlæg og solpaneler forlænger rækkevidden

Formålet med den krævende tur var at blive endnu klogere på, hvordan bilens raffinerede teknologi reagerer under ekstreme ørkenforhold med tør luft og høje temperaturer. Og her spillede det intelligente klimaanlæg en afgørende rolle, for både kabine og drivline blev nemlig holdt behageligt kølige hele vejen.

Banner

Alligevel var påvirkningen af det samlede energiforbrug minimalt – blandt andet takket være bilens avancerede varmepumpesystem, som både kan køle og varme med minimalt strømforbrug.

De integrerede solpaneler på bilens tag har også deres del af æren for det lave forbrug. De i alt 117 solpaneler er nemlig i stand til at levere energi til flere af bilens funktioner, hvilket hjalp med at reducere energiforbruget.

På køreturen til Dubai producerede systemet i alt 1,8 kWh solenergi, hvilket boostede rækkevidden med omkring 24 kilometer undervejs.

Er du nysgerrig på de elektriske modeller fra Mercedes-Benz? Læs mere her.