S-klassens mange ansigter

S-Klassens mange ansigter

Syv generationer, syv portrætter. Her er udviklingen af S-Klassen fra 1970’erne og frem til i dag.

TEKST: DR. THOMAS GIESEFELD // FOTO: MIKE MEYER

Mercedes-Benz S-Klasse er og har til alle tider været luksussedanen over dem alle – og førende inden for elegance, komfort og sikkerhed. Her får du syv portrætter i close-up.

Banner

Banner

Den første sedan med det officielle navn S-Klasse bliver produceret fra 1972 til 1980 uden væsentlige designændringer. Af de i alt 473.035 eksemplarer bliver nogle for første gang leveret med dieselmotor til USA, og på sikkerhedsområdet har den lige siden været kendt som et forbillede inden for såvel aktiv som passiv sikkerhed. Sprinkleranlæg til forlygterne kan, præcis som til forgængeren, bestilles som ekstraudstyr. Topmodellen er den kraftfulde 450 SEL 6.9.

Banner

Banner

1980’ernes S-Klasse er designet med en mere hældende og dynamisk udseende front samt et hidtil ekstraordinært niveau af sikkerhed og komfort. Kofangerne er elegante og udført i nye og eksotiske letvægtsmaterialer, og under motorhjelmen ligger der nye, stærkere og mere økonomiske motorer. En banebrydende detalje er vinduesviskerne, som nu er skjult under hjelmens bagkant.

Banner

Banner

Med modelkoden W 140 bliver en ny og mere moderne S-Klasse lanceret i 1990’erne, og nu for første med mulighed for en 12-cylindret motor. Det integrerede kølerdesign går igen i flere generationer af S-Klassen og fungerer som et gennemført stilelement. Endnu en gang er der fokus på sikkerhed, og for eksempel bliver ESP introduceret i denne generation af S-Klassen – og er en sikkerhedsteknologisk revolution.

Banner

Banner

I fjerde generation gør S-Klassen sig igen førende på det teknologiske område. Det ses blandt andet ved, at modellen introducerer mere end 30 teknologiske nyheder, baseret på ikke færre end 340 patenter. Modelkode W 220 kan desuden bestilles med infotainmentsystemet COMAND, ligesom den radarbaserede og afstandsregulerende DISTRONIC fartpilot også fås som ekstraudstyr. I 2002 tilføjes det forebyggende personbeskyttelsessystem PRE-SAFE.

Banner

Banner

Med W 221-modellen bliver S-Klassen ikke blot skarpere i ansigtsudtrykket. Den videreudviklede ACTIVE BODY CONTROL undervogn mindsker krængning i karrosseriet og tilfører bilen mere dynamik, mens Night View Assist bruger infrarødt lys til at registrere farlige situationer på vejen og forebygge ulykker. Sideløbende med en lang række andre hjælpesystemer hjælper den videreudviklede afstandsregulerende fartpilot med at holde afstand og skabe sikkerhed.

Banner

Banner

Sjette generation af S-Klassen bliver den første bil i verden med LED-forlygter. De skaber ikke blot et utroligt skarpt og intelligent lys, men sænker samtidig strømforbruget markant, fordi der ikke er behov for en eneste almindelig elpære. Den videreudviklede og komplette luftaffjedring AIRMATIC gøres nu til standardudstyr i alle modeller.

Banner

Banner

Hightech er kodeordet for den nye S-Klasse. I dag bruges algoritmer til at styre funktioner baseret på førerens kropssprog. Og på den mere mekaniske side kan baghjulene nu dreje, så det er nemmere at svinge om hjørner i byen, mens stabiliteten og komforten højnes på motorvejen. På bagsædet beskyttes de yderste passagerer blandt andet af separate airbags i den lange udgave af modellen – og så produceres S-Klassen i dag på den mest moderne Mercedes-Benz fabrik, Factory 56.

Denne artikel blev første gang udgivet i Mercedes me magasinet #1, 2021.