Mød designeren bag Mercedes-EQ

Mød designeren bag Mercedes-EQ

TEKST: JULIA MENGELER // FOTO: MERCEDES-BENZ AG

Steffen Köhl er ansvarlig for det team af designere, som skaber fremtidens moderne, futuristiske og elektriske modeller fra Mercedes-EQ.

Hvordan ser en bil ud? Svaret afhænger af, om vi stiller spørgsmålet i går, i dag eller i morgen. “Men der er ingen tvivl om, at design handler om at kunne forføre,” siger Steffen Köhl, der er chef for Advanced Design hos Mercedes-Benz. Her mener man, at biler frem for alt skal forføre, tale til vores sanser og skabe passion. “Vi vil skabe design til mennesker. Noget, man gerne vil se på og røre ved. Noget, der skaber passion. Luksus, som giver os lyst til at stige ind og køre afsted.”

Til at skabe dét, har Mercedes-Benz for år tilbage udviklet designkonceptet ‘Sensual Purity’. Æstetisk klare linjer er det budskab og den grundtanke, som Mercedes-Benz designerne følger, når de skaber og udvikler luksus til koncernens tre brands, Mercedes-EQ, Mercedes-Maybach og Mercedes-AMG. “Design er holistisk og inkluderer hver eneste detalje uden på og inde i bilen, og hos Mercedes-Benz bestræber vi os på at lægge mest muligt passion i designet af vores biler,” forklarer Steffen Köhl.

Banner

Banner

Det sydtyske hovedkvarter fungerer sammen med fire internationale designstudier som omdrejningspunkt for skabelsen af innovative designs. Designerne står bag beklædningen til den teknologi, som ingeniørerne skaber og foregår efter en skabelon, som har været benyttet i årtier, hvor motoren er placeret forrest, bagagerummet bagerst og derimellem kabinen med siddepladser. Det tredelte koncept.

“Moderne og fremsynede visioner kræver imidlertid også, at man foretager gennemgribende forandringer, og det hele starter med proportionerne,” fortæller Steffen Köhl og hentyder til, at vi i øjeblikket ser et paradigmeskift fra det klassiske tredelte design til en mere strømlinet og buet form, det såkaldte ‘one bow design’, som er anvendt for første gang i forbindelse med den ny EQS. I stedet for den klassiske tredelte form er den fuldt elektriske lukssusedan designet som en gennemgående buet linje fra front til bagparti. Dette, forklarer Steffen Köhl, skaber et nyt og spændende samspil mellem bilens overflader.

Banner

I 2015 kickstartede Köhls designteam elbilsevolutionen med konceptbilen F 015 Luxury in motion. I 2019 præsenterede man Vision EQS, som var startskuddet for en helt ny designæstetik – og i år lanceres endelig den færdige version. EQS er på én og samme tid S-Klassens sidestykke og modsætning. “For Mercedes-Benz er det vigtigt både at markere, at EQ konceptet er anderledes – og samtidig at være tro mod sin egen designfilosofi. Det er en designstrategi, der kan rumme forandringer,” fortæller Steffen Köhl. At EQS har et anderledes design gør sig blandt andet bemærket ved det markante frontparti, hvor designerne har erstattet den nu overflødige kølergrill med en glat front i en dybsort farve med tredimensionelt stjernemønster mellem forlygterne.

Frontdesignet fuldendes på samme måde som med et gennemgående, vandret LED-lysbånd, som er blandt de mest markante karaktertræk for EQ modellerne. Til den fuldt elektriske kompakt-SUV, EQA, har designerne desuden valgt at bruge nye farvedetaljer som rose gold, en reference til farven på det kobber, som er et af de væsentlige råstoffer i batteriet.

Banner

Banner

Mens eksteriørdesignets æstetiske linjer og gennemgående lysbånd fremstår harmoniske, har designerne arbejdet målrettet med modsætninger i kabinen. Den digitale MBUX Hyperscreen i EQS er en spændende og ultramoderne kontrast til kabinens klassiske materialer som for eksempel læderindtrækket med eksklusive kontrastsyninger. “Inde i bilen har designerne større spillerum,” fortæller Steffen Köhl. “Du kan formgive hver eneste funktion, knap og håndtag på helt nye måder hver gang. At designe eksteriøret er mere en skulpturel proces. Der er færre komponenter at designe på.”

Banner

Banner

Designerne har desuden skabt yderligere et spændingsfelt ved at kombinere varme sanselige og kølige technoide farvenuancer, som tilsammen opsummerer et gennemført helhedsbillede, fordi de valgte farver står som umiskendelige symboler på vores emotionelle intelligens. Og dét er vigtige pejlemærker for Mercedes-EQ. “At køre bil skal altid være en sanselig, men samtidig også ubesværet, lækker og dynamisk oplevelse,” forklarer Steffen Köhl. “Det skal være sjovt at køre elbil. Og det skal kunne forføre os.”

Banner