Satou elsker sin EQS

Hop med på en elektrisk køretur med basketballstjernen Satou Sabally i Texas-storbyen Arlington.

Text: Katalina Farkas Foto: Liz Moskowitz

Tyskfødte Satou Sabally er en af verdens bedste basketballspillere. Hun er stilfuld og hviler i sig selv, både på og udenfor banen. Vi kørte med hende rundt i hendes EQS på et besøg i Arlington, Texas.

Folk i Texas er muligvis vant til dage med meget høje temperaturer, men varmen er nærmest uudholdelig i Arlington på denne sensommerdag. Termometeret viser 105 grader fahrenheit, hvilket svarer til cirka 40 grader celsius, og selv her sidst på eftermiddagen er der ingen tegn på, at det skal blive køligere. Rundt omkring i byens boliger, fastfoodrestauranter og supermarkeder gør airconditionanlæg luften iskold, mens Satou Sabally står under åben himmel i Woodland West Park og demonstrerer, hvad hun kan med en basketball. Hun stiger elegant op mod kurven, fanger sin egen rebound og skyder. Lyden af bolden, der på et splitsekund bevæger sig ned gennem nettet, er som sød musik for ørerne. Hun scorede 27 point ved en kamp i WNBA, Women’s National Basketball Association, i går, men det var i sidste ende ikke nok til at redde Sabally og teamet, The Dallas Wings, fra et knebent nederlag. Skudarmen er ikke helt varm endnu, men hun forsøger sig alligevel med endnu et skud. Når hun har sat sig noget for, giver hun sig 100 procent. Efter fotoseancen løber hun hen til sin EQS, som hun har parkeret ved siden af banen, smider bolden ind i det rummelige bagagerum og sætter sig ind på førersædet. “Jeg er så glad for, at jeg har en EQS – den er virkelig skøn. Jeg elsker at køre i den,” siger hun og ruller afsted.

Banner

Sabally tilbringer meget tid bag rattet i sin EQS. Den Opalit-hvide Mercedes-Benz transporterer hende til og fra træningssessions, kampe, pressemøder, fysioterapeut og massør. “Her i Texas er alting bygget op om, at du skal have en bil. Det er fantastisk at have en EQS, hvor jeg kan komme rundt uden stress.” Hun tilføjer, at hun er glad for at køre i en elektrisk bil, og at hun har rækkevidde nok til at køre lange ture i sin EQS. “Dét gør virkelig en forskel, når man kører meget.” Bilen bevæger sig elegant gennem landskabet, på samme måde som Sabally selv bevæger sig ubesværet igennem modstanderens forsvar. Hun elsker sin EQS og har faktisk altid haft et blødt punkt for Mercedes-Benz. I en video på sin Instagram joker hun: “S står for Sabally!”

Men har Satou Sabally altid vidst, at hun ville nå så langt? “Jeg har drømt om det siden jeg var helt lille, men det var først langt senere, at jeg faktisk begyndte at tro på det,” svarer hun. Satou Sabally er 25 år gammel og er allerede en af verdens bedste basketballspillere. Hun har spillet i WNBA siden 2020. Nu, på fjerde år, er hun endda blevet kåret som Most Improved Player – den spiller, som har udviklet sig mest på en enkelt sæson, blandt andet med sin 40-points-rekord og imponerende bedrifter både i zonen og bag trepointslinjen. Interessen fra medierne er enorm, og hun har også gjort sig bemærket uden for banen som forkæmper mod racisme og for ligebehandling af kvinder i professionel sport. “Jeg har altid haft en stærk retfærdighedssans,” påpeger hun.

Banner

Historien om den spirende drøm begyndte imidlertid på en legeplads i Berlin. Sabally er født i New York og har en gambiansk far og en tysk mor. Hun voksede op i Gambia og senere i Tyskland. Som niårig blev hun spottet af en træner på legepladsen og inviteret med til en træning. Hendes første tur på basketbanen var en overvældende oplevelse: “Jeg forelskede mig i sporten med det samme. Det spillede ingen rolle, at jeg i begyndelsen var den eneste pige på holdet. Jeg fortsatte bare med at spille. Det var mit åndehul, og jeg kunne være mig selv. Jeg kommer fra en stor familie, og måske havde jeg bare brug for at presse mig selv til det yderste på fysikken og samtidig have det sjovt,” forklarer Sabally.

Mens Sabally først og fremmest var drevet af sin spilleglæde, bemærkede andre hendes enorme potentiale. Og efterhånden fandt hun også ud af, at hun ville være den bedste, at hun ville vinde hver eneste gang. “I basketball kan du selvfølgelig kun vinde som et hold. Så jeg har altid forsøgt at lære mest muligt fra alle hold,” siger hun, som kæmpede sig til verdensmesterskabet for unge, en plads på U16-landsholdet og et ophold på en highschool med sport som fokus – og derefter en kontrakt med University of Oregon. Masser af tid på banen og derfor ikke så meget tid til vennerne.

“Jeg har altid vidst, at det var det hele værd, men det var først senere, at det gik op for mig, at jeg havde potentiale til at spille i verdens bedste liga. Det var faktisk først på selve udtagelsesdagen, det gik op for mig,” siger Sabally og forklarer, at udtagelsesdagen er den dag, hvor WNBA-holdene udtager de mest talentfulde unge spillere én efter én, og hvor de mest eftertragtede spillere bliver nævnt først. Sabally blev udtaget allerede som den anden spiller og skrev derefter kontrakt med The Dallas Wings. Det var en ægte sensation, for aldrig tidligere er en kvindelig – eller en mandlig, for den sags skyld – tysk basketballspiller blevet udtaget blandt de første. Mens tyske basketballfans fejrede udtagelsen og den berømte tyske basketballstjerne Dirk Nowitzki sendte en lykønskning, tog Sabally hul på et helt nyt kapitel i sit liv.

Banner

Året efter flyttede Satou Sabally til Texas og slog sig ned i Arlington, som er naboby til den kendte storby Dallas, og hvor hun i dag er faldet helt til. “Jeg er glad for byen. Det er et sted, hvor alle kan finde deres egen niche,” siger hun og tilføjer, at det konservative Texas til tider kan være en udfordring, og at hjembyen Berlin stadig har den største plads i hendes hjerte. “Men dét her er mit hjem nu,” siger hun. Basketballspilleren har købt et hus i Arlington og vil gerne blive boende.

Hun elsker at køre rundt i byen i sin EQS, mens hun lytter til sin yndlingsmusik, der jo lyder perfekt i Burmester 3D-surroundsound-systemets mange højttalere. “Jeg lytter altid til noget positivt om morgenen. Jeg elsker sydafrikansk amapiano, afrobeats, men også tysk rap.” Efter en kamp kan valget også falde på klassisk musik. Måske passer Saballys musiksmag meget godt til hendes ubesværede, kosmopolitiske livsstil med rejser mellem forskellige kontinenter, mellem Dallas, Berlin og fjernere steder som Istanbul, hvor hun senest spillede for tyrkiske Fenerbahçe i pausen mellem to WNBA-sæsoner.

Banner

“Hvad har mennesker til fælles de steder, jeg har opholdt mig? Vi elsker sport, det skaber sammenhold, det samler os. Dét er det smukke ved sport, og dét har jeg oplevet på tværs af landegrænser”

Satou Saballys familie, hendes opvækst og hendes karriere har betydet, at hun hurtigt føler sig hjemme, uanset hvor hun rejser hen. “Jeg tilpasser mig hurtigt overalt. Det er fordi, det er mennesker, der er det vigtigste for mig. Og alle de mennesker, jeg har mødt indtil nu, har givet mig en fællesskabsfølelse. Vi elsker sport, det skaber sammenhold, det samler os. Det er det smukke ved sport, og det har jeg oplevet på tværs af landegrænser,” forklarer hun.

"Hvad har mennesker til fælles de steder, jeg har opholdt mig? Vi elsker sport, det skaber sammenhold, det samler os. Dét er det smukke ved sport, og dét har jeg oplevet på tværs af landegrænser"

Men sporten har også en anden smuk vinkel, som Satou Sabally gerne hylder på Instagram før sine kampe. Nemlig når spillerne går på banen og bliver præsenteret. Jeg er vild med dét øjeblik,” fortæller Sabally. “Denne seance får mig til at føle mig stærk. Når jeg ser stærk ud, føler jeg mig godt tilpas. Det handler om at hvile i sig selv. Om at stråle indvendigt. Og ja, jeg hviler i mig selv. Jeg vil gerne blive 100 år gammel. Aktuelt har jeg lige taget hul på den anden af fire halvlege, og jeg glæder mig virkelig til det hele. Til den nye livsfase, til at leve som en voksen kvinde og til alt det, der venter,” siger hun og fortæller, at hun har planer om at etablere et basketballnetværk i Tyskland og Gambia, hvor hun kan kombinere sporten med muligheder for læring.

Vi er nu nået frem til dagens sidste fotosted, en burgerbar med neonskilt i malerisk retrostil, som fotografen har opdaget ved et tilfælde. Satou Sabally parkerer sin EQS og virker begejstret for stedet. Hun skulle egentlig hjem til en aftale, men finder alligevel tid til at få taget endnu et billede. Når hun siger ja til noget, giver hun sig nemlig 100 procent.