Elektrisk skønhed: Concept CLA Class

Tekst af Nicolo Fischer Fotos af Mercedes-Benz AG

Uimodståeligt Mercedes-Benz design: Robert Lešnik er ansvarlig for eksteriørdesign hos Mercedes-Benz og fortæller om det spektakulære lyskoncept på konceptbilen Concept CLA Class.

En elbil med en imponerende rækkevidde på mereend 750 kilometer, hurtigere opladning og med teknologi hentet fra VISION EQXX: Concept CLA Class sætter nye standarder på mange forskellige måder. Og det gør den endda i sin rolle som konceptbil, der er tæt på at være klar til serieproduktion. Futuristiske konceptbiler kan give os en forsmag på fremtidens design, mens andre konceptbiler giver os et værdifuldt indblik i fremtidens serieproduktion. Det er også tilfældet med CLA. Siden lanceringeni 2013 har vi allerede set to generationer af den firedørs coupé, og med Concept CLA Class får vi nu også et visionært bud på den elektriske fremtid, der venter for indgangsmodellen fra Mercedes-Benz.

Banner

Detaljer med x-faktor

“Uanset hvad, så skal den være attraktiv at se på,” svarer Robert Lešnik for at understrege sine principper, når vi spørger ham, hvilken rolle skønhed spiller i forbindelse med bildesign. Vi møder den ansvarlige for eksteriørdesign hos Mercedes-Benz tre dage efter afsløringen af Concept CLA Class ved den internationale biludstilling, IAA. “Som eksteriørdesigner følger du en bestemt rækkefølge. Først proportionerne, derefter overfladen og til sidst detaljerne.” Og på trods af det – eller måske netop derfor – spiller detaljerne en vigtig rolle. Lešnik kalder dem for ‘x-faktorer’. Det er de ting, du husker med det samme, og som du øjeblikkeligassocierer med mærket. “Vi har valgt ordlyden ‘Defining Class since 1886’, og her trækker vi på vores lange historie. Du kan åbne en bog med billeder af fortidens Mercedes-Benz design og finde ikoniske detaljer på næsten hver enesteside, du vender – lige fra kølergrille og forlygter til ’sharkose’-fronten.”

Kølerafdækningen er en af de detaljer, der med det samme gør en Mercedes-Benz genkendelig. For eksempel diamantgrillen, der blev introduceret i 2009 og igennem årene er blevet kraftigt associeret med mærket. Og for tre år siden kom lanceringen af en kølergrill med stjernedesign. Dette design er også brugt på Concept CLA Class, men i en lukket version, fordi elbiler kræver mindre luftkøling end biler med forbrændingsmotor. Kølergrillen er endda nu baggrundsbelyst, som et ekstra lysende symbol på den elektriske fremtid. Og den karakteristiske Mercedes-stjerne er omkranset af massevis af små funklende stjerner.

Banner

Banner

Som ansvarlig for eksteriørdesign hosMercedes-Benz er Robert Lešnik med til at designe alle mærkets modeller. Han bestemte sig for at ville arbejde for mærket, da han ved den internationale biludstilling, IAA, i 2003 stod foran den rødlakerede Vision CLS.

Den klareste stjerne på himlen

Derudover har konceptbilen funklende Mercedes-Benz stjerner på fælgene, glastaget og sågar i sit forlygtedesign. Robert Lešnik understreger, at kølergrillen og forlygterne ikke længere kan betragtes som to forskellige elementer. “Vores Mercedes-Benz har altid et ansigt. Med det innovative kørelys har vi fremhævet ansigtet endnu mere. Det giver bilen et sportsligt og meget selvsikkert udtryk,” forklarer designeren.“I dag ligner alle biler hinanden meget, alt er substituerbart. Med vores x-faktorer bestræber vi os på at opnå en slags øjeblikkelig genkendelighed, når man ser en Mercedes-Benz på vejene. Takket være vores historie kan vi trække på attraktive designlinjer og karakteristiske proportioner, som vi løbendeudvikler, og som vi gerne vil for blive tro mod. Designet på Concept CLA Class er efter vores egen mening utroligt vellykket.”