Elektriskskønhed: Concept CLA Class

Tekst af Nicolo Fischer Fotos af Mercedes-Benz AG

Uimodståeligt Mercedes-Benz design: RobertLešnik er ansvarlig for eksteriørdesign hos Mercedes-Benz og fortæller om detspektakulære lyskoncept på konceptbilen Concept CLA Class.

En elbil med en imponerende rækkevidde på mereend 750 kilometer, hurtigere opladning, bæredygtige materialer og med teknologihentet fra VISION EQXX: Concept CLA Class sætter nye standarder på mangeforskellige måder. Og det gør den endda i sin rolle som konceptbil, der er tætpå at være klar til serieproduktion. Futuristiske konceptbiler kan give os enforsmag på fremtidens design, mens andre konceptbiler giver os et værdifuldtindblik i fremtidens serieproduktion. Det er også tilfældet med CLA. Siden lanceringeni 2013 har vi allerede set to generationer af den firedørs coupé, og medConcept CLA Class får vi nu også et visionært bud på den elektriske fremtid,der venter for indgangsmodellen fra Mercedes-Benz.

Banner

Detaljer med x-faktor

“Uanset hvad, så skal den være attraktiv at sepå,” svarer Robert Lešnik for at understrege sine principper, når vi spørgerham, hvilken rolle skønhed spiller i forbindelse med bildesign. Vi møder denansvarlige for eksteriørdesign hos Mercedes-Benz tre dage efter afsløringen afConcept CLA Class ved den internationale biludstilling, IAA. “Someksteriørdesigner følger du en bestemt rækkefølge. Først proportionerne,derefter overfladen og til sidst detaljerne.” Og på trods af det – eller måskenetop derfor – spiller detaljerne en vigtig rolle. Lešnik kalder dem for‘x-faktorer’. Det er de ting, du husker med det samme, og som du øjeblikkeligassocierer med mærket. “Vi har valgt ordlyden ‘Defining Class since 1886’, ogher trækker vi på vores lange historie. Du kan åbne en bog med billeder affortidens Mercedes-Benz-design og finde ikoniske detaljer på næsten hver enesteside, du vender – lige fra kølergrille og forlygter til ’hajnæse’-fronten.”

Kølerafdækningen er en af de detaljer, der meddet samme gør en Mercedes-Benz genkendelig. For eksempel diamantgrillen, derblev introduceret i 2009 og igennem årene er blevet kraftigt associeret medmærket. Og for tre år siden kom lanceringen af en kølergrill med stjernedesign.Dette design er også brugt på Concept CLA Class, men i en lukket version, fordielbiler kræver mindre luftkøling end biler med forbrændingsmotor. Kølergrillener endda nu baggrundsbelyst, som et ekstra lysende symbol på den elektriskefremtid. Og den karakteristiske Mercedes-stjerne er omkranset af en masse småfunklende stjerner.

Banner

Banner

Som ansvarlig for eksteriørdesign hosMercedes-Benz er Robert Lešnik med til at designe alle mærkets modeller. Hanbestemte sig for at ville arbejde for mærket, da han ved den internationalebiludstilling, IAA, i 2003 stod foran den rødlakerede Vision CLS.

Den klareste stjerne på himlen

Derudover har konceptbilen funklendeMercedes-Benz stjerner på fælgene, glastaget og sågar i sit forlygtedesign.Robert Lešnik understreger, at kølergrillen og forlygterne ikke længere kanbetragtes som to forskellige elementer. “Vores Mercedes-Benz har altid etansigt. Med det innovative kørelys har vi fremhævet ansigtet endnu mere. Detgiver bilen et sportsligt og meget selvsikkert udtryk,” forklarer designeren.“I dag ligner alle biler hinanden meget, alt er substituerbart. Med voresx-faktorer bestræber vi os på at opnå en slags øjeblikkelig genkendelighed, nårman ser en Mercedes-Benz på vejene. Takket være vores historie kan vi trække påattraktive designlinjer og karakteristiske proportioner, som vi løbendeudvikler, og som vi gerne vil forblive tro mod. Designet på Concept CLA Classer efter vores egen mening utroligt vellykket.”