Ola Källenius mener: Er det muligt at kombinere luksus med bæredygtighed?

Ola Källenius mener: Er det muligt at kombinere luksus med ansvarlighed?

FOTO: MERCEDES-BENZ AG

Ola Källenius har været CEO for Mercedes-Benz siden 2019, og under hans ledelse arbejder koncernen mod et 100 procent CO2-neutralt modelprogram.

Moderne luksus skal være ansvarligt

Det er efter min mening en naturlig udvikling for et brand som vores. Moderne luksus skal være ansvarligt ud fra et klima- og miljøperspektiv for at bevare kundernes tiltrækningskraft. De forventer sig generelt set et overbevi­sende produkt.

Jeg vil gerne dele en personlig oplevelse. En af mine bedste venner fejrede sin fød­selsdag på en fantastisk restaurant i Frankrig. Alt var perfekt. Men ved du, hvad der gjorde absolut størst indtryk på mig? Det var brødet, som vi fik ser­veret før forretten. Hele midda­gen var virkelig vidunderlig. Men brødet var fænomenalt.

Det viste sig, at chefkokken havde fundet et lille landbrug, som dyrker hveden, maler den og udfører hver eneste lille detalje til perfektion. Hans mål er at bage verdens bedste stenovnsbrød. At excellere ned i den mindste detalje. Og det er sagens kerne. Sådan er kravene også hos Mercedes-­Benz.

Banner

Banner

‘Das Beste’ er et foranderligt begreb

Luksus er et koncept under evig forandring. Vi fokuserer altid på at definere ‘det bedste’ i forhold til den tid, vi lever i. De traditionelle kerneværdier for vores mærke som hånd­værksmæssig tradition, æstetik og design, komfort, sikkerhed eller innovation får løbende til­føjet nye og stadig vigtigere værdier. Eksempelvis digitale netværk, socialt ansvar eller netop ansvarlighed ud fra et klima- og miljøperspektiv.

Også den klima- og miljømæssige ansvarlighed omfatter meget mere end det, nogle kalder ‘right to play’. Vi har en målsætning om at blive 100 procent CO2­-neutrale. Desuden er det også vigtigt at fokusere på at spare på ressourcerne. Allerede i dag er det muligt at genan­vende næsten alle materialer i en Mercedes. Men hvordan kan vi derudover bruge endnu flere genanvendte materialer i pro­duktionen? Hvordan kan vi på en markant måde mindske vand­forbruget, energibehovet og affaldet, når vi producerer bilerne og i hele forsyningskæ­den? Kan vi skabe et lukket kredsløb? Bliver det en dag muligt at kompostere batterier? Hvad med menneskerettighederne i forsyningskæden? Vi er nødt til at få alle aspekter og detaljer med, når vi fokuserer på den klima- og miljømæssige ansvarlighed. På samme måde som den chefkok.

Banner

EQS bliver det bedste eksempel

Vi vil i 2021 komme med vores bud på, hvordan man kan forene den klima- og miljømæssige ansvarliged med moderne luksus hos Mercedes-­Benz, når vi introducerer EQS på markedet. Den første fuldt elektriske sedan i luksusklassesegmentet vil sætte helt nye standarder, blandt andet med modelvarian­ter, der har en rækkevidde på mere end 700 kilometer. EQS afspejler, hvad vi tænker, når vi hos Mercedes bruger udtrykket “perfect package”.

Banner

Banner

Denne artikel blev første gang udgivet i Mercedes me magasinet #1, 2021.